fredag 7 april 2017

Landjämförelse Sverige Afghanistan

Landjämförelse Sverige Afghanistan
Afghanistan ligger i norra Asien och har en storlek på 652 860 kvadratkilometer. Landet består mest av halvöken och tundra som kännetecknas av permafrost och dålig vegetation. Sverige däremot består mest av skog. Med lite mer odlad jord i södra delen och berg i nordväst.  Afghanistan har 31 000 invånare och huvudstaden Kabul har koordinaterna 69N 34Ö. Det har ganska dåligt med resurser men det har en del får och i nordvästra delen finns det sockerrör. Sveriges resurser är desto bättre. Vi exporterar mycket träd och malm. Befolkningsfördelningen är spridd över hela landet men Kabul har flest antal invånare med drygt 3,7 miljoner.q I Sverige bosätter sig de flesta i södra delen, huvudstaden Stockholm är folkrikast med 1 miljon invånare.

Afghanistan framställs som ett väldigt fattigt land med dåliga förutsättningar som präglats av krig. Det är en republik som leds av en president. Det finns idag 45 registrerade partier men majoriteten av dem är ännu inte politiska partier i gängse mening, de är alltså inte etablerade.  Parlamentet är folkvalt men ganska splittrat då ledamötena inte får representera partier. Parlamentet har två avdelningar och beslutar om lagar. Lagarna får inte gå emot islam. Trots presidentens formella makt så har lokala ledare eller så kallade krigsherrar lika stor makt ute i regionerna.  Mest makt har de så kallade mujahedingrupperna som kämpade mot sovjetunionen på 1980-talet.

Sverige är en parlamentarisk demokrati vilket betyder att beslut som regeringen fattar måste gå igenom riksdagen som sedan röstar om beslutet. Riksdagens talman föreslår en statsminister som sedan riksdagen beslutar om.  Statsministern väljer sedan ut sina ministrar. Utöver riksdagen som beslutar om förslagen som regeringen ger så finns det även ett regionalt styre, landstinget som har som huvuduppgift att sköta sjukvården. Kommunen är det lokala styret och styr över skola, äldreomsorg, socialtjänst och förskola.

Afghanistans viktigaste exportvaror är traditionell frukt, nötter, mattor, ull, och bomull. En stor del av deras ekonomi består också av smuggling av opium och heroin som ger stora illegala inkomster.
Afghanistans viktigaste importvaror är maskiner, livsmedel, textilprodukter, oljeprodukter, socker och vegetabilisk olja.  Deras viktigaste handelspartners är Iran, Pakistan, USA, Indien, Kina och Japan.
Rättsystemet i landet funkar minst sagt dåligt, poliser tjänar runt 80 amerikanska dollar i månaden och åklagare 100 vilket inte ens räcker till att försörja familjen. Vissa folk anser att man ska åtala folk efter sharialagarna. De islamska lagarna förskriver att en kvinna ska stenas till döds för otrohet och att en tjuv ska få sin hand avhuggen. Men för att bevisa otrohet måste antingen någon av parterna erkänna eller så måste det finnas fyra ögonvittnen och ytterligare fyra personer som konfermerar att vittnena är pålitliga. Skulle parternas vittnesmål skilja sig på något sätt blir det piskade och hela processen anses ogiltig. Många fall löser man därför lokalt mellan familjer och då är det vanligt att man t.ex. skänker bort en dotter för att betala för sitt brott.  Rättsystemet är helt enkelt långt ifrån fungerande och det hade tagit 20 år av jobb för att se det minsta av framsteg.

I Afghanistan finns det mer än 20 olika etniska grupper. Den största gruppen är pashtunerna och utgör 42 % av befolkningen. Andra minoriteter som är relativt stora är Tadzjiker(27 %) samt Uzbeker och Hazarer som båda utgör 9 % vardera av Afghanistans befolkning. bland det ännu mindre grupperna finns Aimaqer, Turkmener, Nuristaner och Balucher.
Sverige har 5 erkända minoriteter. Judar, samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar.

Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. Värst är det ute i byarna där det är vanligt att vara utan el och vatten. Bäst har de utländska politikerna och journalisterna som bor i fina hus omringade av säkerhetsvakter i huvudstaden Kabul.

På grund av det ostabila läget i landet så avråder utrikesdepartementet alla från att resa till Afghanistan.  Det spelar ingen roll till vilken del av landet du reser för det förekommer oroligheter överallt och sjukvård är svårt att få i Kabul men är ännu mer otillgängligt i andra delar av landet.  Saker som att resa med bil bör undvikas helt och även färd med lokaltrafik och taxi kan vara lika farligt.

Trots att Afghanistan idag är islamskt och har väldigt strikta regler kring giftemål och kvinnor så finns det en liten grupp som strider för ett friare Afghanistan där man ska kunna gifta sig av kärlek istället för arrangerade bröllop som det flesta är. I hela 98 % av alla äktenskap så har aldrig bruden och brudgummen träffats förrän ceremonin.  Idag finns det drygt 200 medlemmar i landet varav hälften är belägrade i Kabul. En siffra som de jobbar för att få upp.










Källor:
I väntan på talibanerna: Afghanistan inifrån – en bok av Jesper Huor
https://skl.se/tjanster/kommunerlandsting/faktakommunerochlandsting/sastyrssverige.3054.html

1 kommentar: