torsdag 9 juni 2016

Resterande del av studiesammanfattningen

Vilka nationella minoriteter har vi i Sverige?
Samer, Judar, Romer, Sverigefinnar, Tornedalingar.

Vad menas med det svenska välfärdssamhället? Hur har det växt fram?

Sveriges välfärd kan man se som ett skyddsnät där någon är där och backar upp en med socialt eller ekonomiskt stöd om man ”ramlar”. Det vill säga att om man till exempel får barn men inte har råd att ta hand om det kan man få ekonomiskt stöd.
 Under 1900-talet i samband med den industriella revolutionen i Europa börjar man med 8 timmars arbetsdagar så att folk slipper jobba ihjäl sig. Man börjar med pension så att folk kan leva även när man inte kan jobba längre. A-kassa tillkommer också och därifrån kan man få pengar om man är arbetslös. 
1950 inför man gratis sjukvård så att alla ska ha råd att vara friska. Under den här tiden börjar man också se igenom folk som lurar staten genom att själva välja att vara arbetslös och man inför då att för att kunna få A-kassa måste man aktivt söka jobb.
 Under 2000-talet inför man friskolor och privata sjukvårdsanstalter. Detta för att folk ska få välja det som känns bäst för en själv och inte vara tvingad att söka sig till ett visst ställe.
 För att välfärden ska kunna vara möjlig betalar alla människor skatt. Man betalar alltså en viss procent av sin lön till staten. Hur stor procent beror på hur mycket man tjänar. Tjänar man mer betalar man en större procent av sin lön

Berätta vad du vet om kvinnorörelsen.

Under 1800-talet skapar man kvinnoföreningar där man jobbar för att kvinnor ska få ärva, utbilda sig, äga mark bl.a och för att man ska få arbeta utanför hemmet. Män börjar också arbeta för att alla ska ha samma förutsättningar. John Stuart Mill är en av dem och han skriver en bok om förtrycket av kvinnor där han trycker på att kvinnor ska ha samma förutsättningar.
 1920 ställer man krav på att kvinnorna måste få samma förutsättningar då man tycker att förändringarna går för långsamt. 1921 sker en regeländring av stor betydelse då kvinnor får rösträtt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar