torsdag 9 juni 2016

Resterande del av studiesammanfattningen

Vilka nationella minoriteter har vi i Sverige?
Samer, Judar, Romer, Sverigefinnar, Tornedalingar.

Vad menas med det svenska välfärdssamhället? Hur har det växt fram?

Sveriges välfärd kan man se som ett skyddsnät där någon är där och backar upp en med socialt eller ekonomiskt stöd om man ”ramlar”. Det vill säga att om man till exempel får barn men inte har råd att ta hand om det kan man få ekonomiskt stöd.
 Under 1900-talet i samband med den industriella revolutionen i Europa börjar man med 8 timmars arbetsdagar så att folk slipper jobba ihjäl sig. Man börjar med pension så att folk kan leva även när man inte kan jobba längre. A-kassa tillkommer också och därifrån kan man få pengar om man är arbetslös. 
1950 inför man gratis sjukvård så att alla ska ha råd att vara friska. Under den här tiden börjar man också se igenom folk som lurar staten genom att själva välja att vara arbetslös och man inför då att för att kunna få A-kassa måste man aktivt söka jobb.
 Under 2000-talet inför man friskolor och privata sjukvårdsanstalter. Detta för att folk ska få välja det som känns bäst för en själv och inte vara tvingad att söka sig till ett visst ställe.
 För att välfärden ska kunna vara möjlig betalar alla människor skatt. Man betalar alltså en viss procent av sin lön till staten. Hur stor procent beror på hur mycket man tjänar. Tjänar man mer betalar man en större procent av sin lön

Berätta vad du vet om kvinnorörelsen.

Under 1800-talet skapar man kvinnoföreningar där man jobbar för att kvinnor ska få ärva, utbilda sig, äga mark bl.a och för att man ska få arbeta utanför hemmet. Män börjar också arbeta för att alla ska ha samma förutsättningar. John Stuart Mill är en av dem och han skriver en bok om förtrycket av kvinnor där han trycker på att kvinnor ska ha samma förutsättningar.
 1920 ställer man krav på att kvinnorna måste få samma förutsättningar då man tycker att förändringarna går för långsamt. 1921 sker en regeländring av stor betydelse då kvinnor får rösträtt. 

torsdag 2 juni 2016

Industriella revolutionen.
Berätta om Industrialiseringen, varför skedde den, vad hände och vilka konsekvenser kom med den?
Man gick från att använda muskelkraft till att använda mekanisk kraft. Olika uppfinnare kom fram med nya idéer och uppfinningar. Företag började köpa upp dessa uppfinningar och sålde dem. Konkurrensen gjorde att företagen var tvungna att jobba hårdare för att tjäna pengar vilket gjorde att det kom till många nya uppfinningar.
Det som hände var att man gick över från jordbrukssamhället till industrisamhället. Många nya maskiner som spinnmaskinen, vävmaskinen och symaskin kom till vilket gjorde att klädproduktionen ökade. Ångmaskinen gjorde att industrierna inte längre behövde placeras vid en naturlig energikälla som en fors utan de kunde placeras varsomhelst nära naturgångar. Landsbygden blev överfull så dem arbetslösa flyttade in till staden och tog jobb på fabrikerna.  Banker uppkom vilket gjorde det möjligt att investera i företag. Företagen började sända varor med båt och oftast delade man upp godset på flera båtar för att minska risken att förlora allt.
Följderna av den industriella revolutionen har blivit att många människor var tvungna att byta bostad från landsbygd till stad samt att den spred massa ny teknik över hela världen som har ändrat människors levnadsförhållanden. Den har ökat produktiviteten och gjort det möjligt att tillfredsställa våra materiella behov.  Den har också ökat klasskillnaderna.

Var det någon skillnad på industrialiseringen i Europa och Sverige?
Den industriella revolutionen kom till Sverige mycket senare än till övriga Europa. Norrland hade mycket skog något som saknades i övriga Europa. Därför avverkade man mycket skog som man sedan fraktade på älvarna till kusten där det lastades på båtar. Ångmaskinen hade en stor betydelse för skogsbruket då man slapp hålla till vid forsar som tidigare hade gett dem energi genom vattenhjul.
I slutet på 1800-talet när efterfrågan på papper till tidningar och böcker blev större så omformade man stora delar av träindustrin till pappersmassaindustri då den var mer lönsam.
Runt år 1850 började järnvägsnätet att byggas ut i Sverige vilket järnindustrin bland andra tog användning av. Man kunde nu placera sig bättre än förr då transporter var en viktig del av industrin.
År 1870 började industrier som verkstadsindustrin och textilindustrin att utvecklas. Under den tiden kom också nya metoder för tillverkning av stål och pappersmassa.

Franska revolutionen
Den franska revolutionen sträcker sig från 1789 till 1799 och grundar på ett missnöje över hur landet styrdes. Adeln och prästerna som utgjorde 2 % av landet bestämde allt och betalade ingen skatt. Under 1700-Talet krigade man mycket och deltog bl.a. i det sjuåriga kriget. Krigen kostade mycket och kungen ville höja skatten. Folket sa nej och någonstans där började också revolutionen.
1788 rådde missväxt vilket gjorde så att brödpriserna steg så att folk svalt.
Generalständerna var som Frankrikes riksdag där adeln, prästerna och det tredje ståndet alla hade en röst var vilket lite underligt då det tredje ståndet var 98% av befolkningen. Adeln och prästerna kunde lätt gå ihop och rösta ner alla förslag som det tredje ståndet hade. Tillslut bestämde det tredje ståndet sig för att bryta sig loss och skapade nationalförsamlingen.  Nationalförsamlingen tar sedan över makten efter att man stormat Bastiljens fängelse och vapenförråd den 14 juli 1789, en dag som på senare tid har blivit Frankrikes nationaldag. Denna attack ses också som startskottet för revolutionen.                          
Den nya ledningen krigar mycket och får snabbt alla stormakter emot sig. Tiden 93-95 kallas skräckväldet och under den tiden avrättades 40000 människor bland annat hela kungafamiljen. Samtidigt stod fiendens arméer vid landets gränser och man kunde bara ställa upp med oerfarna trupper.
1799 tog Napoleon makten och det var också slutet av revolutionen. Ståndssamhället togs bort och fler människor fick rösträtt. Man ansåg att folket skulle få välja vem som skulle ha makten. Kyrkans makt minskade drastiskt och dem första idéerna om mänskliga rättigheter och demokrati uppkom.

Vad betyder ordet imperialism?
Med imperialism menas det att en stat strävar efter att utöka sin politiska och ekonomika makt över andra länder.

Vad betyder kolonialism?
Kolonialism är när ett land erövrar och utnyttjar ett annat land eller områdes resurser.

Vad betyder nationalism?
Nationalism är tanken att människor som talar samma språk och har samma kultur ska ha ett eget land. Under 1800-talet skaffar länder nationalsånger och dräkter.

Vad vet du om ordet demokrati?
Ordet demokrati betyder folkstyre eller folkmakt. Demokrati finns i direkt demokrati som t.ex. en omröstning i klassrumet. Det finns också indirekt demokrati som Sveriges riksdag där vi medborgare får välja vilka personer som vi vill ska styra vårt land.


 Kan du nämna en diktatur i Europa eller i andra delar av världen?
Nordkorea är världens mest slutna land och styrs av Kim Jon-Un som är den tredje Kim att styra Nordkorea. Folket där får genomgå både tortyr och hjärntvätt.

 Nämn någon politisk ideologi som du känner till?
Konservatismen förr ville bevara saker om kyrkans, adelns och kungens makt, samt att bevara ståndsamhället. Det konservativa var ofta de rika och överklassen vilket man kanske kan förstå eftersom att de redan hade det bra så att det inte hade någon anledning att förändra.

Nutidens konservatism är mer att konservativa partier som t.ex. kristdemokraterna vill ge kyrkan mer inflytande i samhället. Medans t.ex. sverigedemokraterna vill bevara Sveriges befolkning och visa ut alla med annat ursprung. Detta är även extrem nationalism och kan ses som rasism.

Vad betyder rasism?

När man värderar folk olika på grund av ens ursprung och utseende.